A húsvéti reggeli egyik elengedhetetlen kelléke - a sonka és a hímes tojások mellett - a fonott kalács. Ma lépésről-lépésre bemutatom Nektek hogyan is készül.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- pici só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 2 ek. porcukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
Felfuttatáshoz:
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 ek. porcukor
Elsőként a 2 dl tejet langyosra melegítem, amiben az élesztőt fogom felfuttatni. Ehhez a keverékhez még egy evőkanál porcukrot adok hozzá. A tetejét megszórom egy kis liszttel és letakarom. Felfutásig egy huzatmentes langyos-meleg helyre teszem.
Ameddig tart ez a folyamat, addig előkészítem a többi száraz hozzávalót. Összeszitálom a lisztet a porcukorral, majd ezután hozzáadom a csipetnyi sót és belereszelem a citrom héját is.
Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáöntöm a maradék tejjel a tojással és a sárgájával együtt a száraz hozzávalókhoz és következhet a dagasztás. Én gépet használtam ehhez a folyamathoz. Ez nagyban elősegíti és megkönnyíti a munkát. Amikor már összeállt a tésztám még utána is járattam egy kicsit a gépet.
Ameddig dagasztottam, addig kiliszteztem egy edényt. Ebbe helyezem át a tésztát, aminek a tetejére is szórok egy kis lisztet. Letakarom és langyos-meleg helyen 30 percig kelesztem.
Miután letelt az idő két részre osztom a tésztát, majd azt szintén megfelezem, így két kalácsot is tudok készíteni. Mindegyik gombócból kígyót sodrok.Én négyes fonást alkalmaztam. Nézzük is a folyamatot:A fonás befejezése után még 10-15 percig hagytam kelni, majd lekentem egy egész tojással a kalácsot. 180 fokon 40 percig sütöttem. Közben folyamatosan figyeltem és cukros tejjel kenegettem.Remélem a képek tudtak egy kis segítséget nyújtani abban, hogy hogyan a legegyszerűbb befonni az ünnepi kalácsot!
Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor kérlek nyomj egy lájkot a Facebook oldalunkra, illetve az Instagramunkra is!
További jó készülődést és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok kedves olvasóinknak!
Puszi: Kira